Module vulvaire ziektebeelden voor artsen
Hoe kunnen we de kennis over vulvaire ziektenbeelden (schaamlipziekten) bij artsen vergroten? Dat is de vraag die wij ons als team van de vulvapoli van het Radboudumc in Nijmegen, bestaande uit Drs Lenno Dukel, Dr Joanne de Hullu, Drs Loes van den Einden, stelden.

Bij vrouwen met schaamlipziekten duurt het soms (te) lang voordat de juiste diagnose wordt gesteld en dus de behandeling kan worden gestart. Dit heeft onder andere te maken met een gebrek aan kennis van artsen over genitale ziekten. Het aanwezig zijn van en de gevolgen van dit ‘dokters-delay’ horen wij dagelijks terug van vrouwen op onze poli. En eigenlijk is het helemaal niet raar dat artsen weinig weten van deze problematiek; tijdens de studie geneeskunde en in de opleiding tot huisarts wordt er nauwelijks aandacht aan besteed. Dit wat voor ons de aanleiding om vulvaire ziektenbeelden meer onder de aandacht te brengen.

In 2012 zijn we gestart met het ontwikkelen van een digitale module over schaamlipziekten. De module is gemaakt voor studenten geneeskunde en behandelt verschillende thema’s zoals anatomie van het vulvaire gebied, te verrichten lichamelijk en aanvullend onderzoek en uiteraard worden de oorzaken, symptomen en behandelopties besproken van verschillende ziekten (waaronder lichen planus). Het voordeel van de digitale module is dat er veel beeldmateriaal gebruikt kan worden en er linken gelegd kunnen worden naar informatieve websites, oa www.lichenplanus.nl.

Het bleek uiteindelijk een hele klus, maar in juni 2013 was de module dan toch echt klaar! Eind 2013 kon de module voor het eerst worden aangeboden als onderwijsmateriaal voor de studenten, en de reacties waren enthousiast! Behoudens enkele technische opstartproblemen, zijn de studenten erg tevreden over de inhoud en de manier van aanbieden van het onderwijs. Momenteel wordt de module alleen lokaal gebruikt voor de studenten van het Radboudumc, in de toekomst gaan we de mogelijkheden voor gebruik op andere universiteiten bekijken.

Mede dankzij de (financiële) hulp van de lichen planus vereniging hebben we nu een eerste stap gezet in het  verbreden van de kennis over vulvaire ziektebeelden bij dokters. En wij gaan hiermee door; momenteel zijn wij bezig met het ontwikkelen van een module voor huisartsen in opleiding, zodat ook zij meer kennis op kunnen doen!

X