Lichen Planus op het hoofd

Mensen met lichen planus kunnen ook last hebben van Lichen Planus op het hoofd, de Lichen Planopilaris (LPP). LPP is een variant van LP waarbij de haarfollikels worden aangetast, wat uiteindelijk tot kale plekken of kaalheid kan leiden.

Bij 17-38 % van de mensen met LPP is er tevens een andere vorm van lichen planus aanwezig; 50% van de patiënten ontwikkelt LP in de loop van de tijd.

Hoe ziet LPP eruit en wat zijn de klachten?

lp4-protectwyjqcm90zwn0il0-focusfillwzi5ncwymjisingildfd

Bij lichen planopilaris wordt de huid rondom de haarzakjes rood en de rest van de hoofdhuid licht paars. Vervolgens hoopt zich keratine op in de opening van de haarzakjes, waardoor deze verstopt raken. Dit heeft definitieve haaruitval en littekenvorming tot gevolg. LPP zit meestal boven op het hoofd, op de kruin.

Vaak zal een haarstuk nodig zijn.

Frontal fibrosing alopecia is een variant van lichen planopilaris. Deze twee termen worden nog wel eens door elkaar heen gebruikt. Bij frontal fibrosing alopecia trekt de voorste haargrens zich terug.

Vaak begint de haaruitval ter plaatse van de wenkbrauwen. De terugtrekken van de haargrens valt vaak pas jaren later op met alleenstaande haren (lonely hairs) in het gebied. Ook kan aan de kleur van de huid gezien worden waar de haargrens eerst aanwezig was. Deze lijn is vaak bleker dan de rest van de kleur van het gezicht. Ook is er sprake van een versterkte vaattekening bij het voorhoofd en de slapen. En kunnen kleine bultjes zichtbaar zijn bij de slapen waar eerst de haren groeiden.

De klachten van LPP beginnen vaak met haaruitval of uitdunning van de haardos, jeuk, schilfering, pijn, branderigheid en een gevoelige hoofdhuid. De aantasting is meestal op meerdere plaatsen, zelden is de hele schedel aangetast.

lp11-protectwyjqcm90zwn0il0-focusfillwzi5ncwymjisingildfd

Dit in tegenstelling tot de kaalheid zonder littekenvorming zoals alopecia areata, waarbij de kale huid volledig gaaf is.

Uitval van de wenkbrauwen, okselhaar en schaamhaar kan ook voorkomen.

LPP komt vooral voor bij vrouwen, in de leeftijd 40-60 jaar. Het kan snel voortschrijden en is moeilijk te behandelen. Er zijn niet veel goede studies naar de behandeling ervan.

Waardoor wordt lichen planopilaris veroorzaakt?

De exacte oorzaak is niet helemaal duidelijk. Het is wel bekend dat LPP een variant is van LP. Deze ziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ongewone reactie van het lichaam/afweersysteem op bepaalde geneesmiddelen, infecties en overmatige stress.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van de ziektegeschiedenis. Zo is jeuk bijvoorbeeld een typisch vroegtijdig teken van LPP. Vaak wordt ook een biopt genomen.

Hoe wordt lichen planopilaris behandeld

Deze aandoening kan het beste worden behandeld met corticosteroïden, hetzij plaatselijk op de hoofdhuid aangebracht hetzij in tabletvorm ingenomen. Tevens kunnen antimalariapillen, antibiotica, middelen die het afweersysteem onderdrukken en een synthetische vorm van vitamine A de verschijnselen verminderen.

 

Korte Factsheet Lichen planopilaris

Haarwerk nodig?