Er is niets aan te doen?! Laat je niet het bos in sturen!

Blog van Anke de Jong

 

6a3534a8-501d-49d6-a056-be10b181dec9

Afgelopen week waren we met een informatiestand aanwezig bij het NVM mondhygiënistencongres in Amersfoort. Het is altijd nuttig en leuk om aanwezig te zijn bij dit soort congressen en beurzen. De aanloop bij onze stand en de interesse voor ons was groot. We waren blij dat orale lichen planus bij de meeste mondhygiënisten bekend was. En het was ook leuk dat zij ons vroegen om tips die ze mee kunnen geven aan hun patiënten, maar ook dat ze vroegen hoe ze in hun praktijk het beste met de mond van de patiënt konden omgaan. Waardering voor de deskundigheid was er dus over en weer en dat is heel waardevol!

Wat ons echter enorm verbaasde was een uitspraak die heel veel mondhygiënisten deden: “We verwijzen door naar de kaakchirurg voor de diagnose en die stuurt de patiënt weer terug met de mededeling: er is niets aan te doen, ga maar weer terug naar de mondhygiënist”. Waarna de mondhygiënist vervolgens met de handen in het haar zit, want hoe behandel je een mond vol ontstekingen op een voor de patiënt minst pijnlijke manier?

Nee, de oorzaak van lichen planus is niet bekend dus oplossen van het probleem kan ook de kaakchirurg niet. Maar dat er niets aan te doen is, is toch veel te kort door de bocht. Wat de kaakchirurg kan doen is het gesprek met de patiënt aangaan. Dat kan gaan over mogelijke medicatie die er is, zoals mondpasta voor kleine lokale plekken in de mond, spoelmiddel voor als er door de hele  mond plekken zijn of systemische middelen als de lichen planus moeilijk onder controle te krijgen is en op veel meer plekken zit.

Deze medicatie kan de pijn verlichten en ontstekingen verminderen en grotere uitbraken voorkomen, waardoor de patiënt gezonder kan eten, zijn mond weer beter kan poetsen en de mondhygiënist de mond op een rustige manier kan schoonhouden. Win-win zou je zeggen.

De kaakchirurg kan de patiënt ook voorlichten over voeding die kan triggeren. Belangrijk om uitbraken te voorkomen en de mond zo rustig mogelijk te houden. Ook is er iets te vertellen over welke tandpasta uit te proberen is en, last but not least, natuurlijk de patiënt voorlichting geven over lichen planus en de verschijningsvormen daarvan.

Dit alles hebben we besproken met de mondhygiënisten op het congres. We hopen dat zij de moed hebben om de kaakchirurg vragen te stellen en het niet te laten zitten bij de uitspraak “er is niets aan te doen”.

Laat je dus niet het bos in sturen wanneer een behandelaar zegt dat er niets aan te doen is. Nee, de oorzaak kan niet opgelost worden maar de kwaliteit van leven kan wel verhoogd worden door de ontstekingen te bestrijden met medicatie en door te kijken welke voedingsmiddelen je beter weg kunt laten. Vraag dus door bij je kaakchirurg naar medicatie. En als dat niet bevredigend is kun je altijd een second opinion vragen bij een ander.

Ondertussen gaan wij als vereniging kijken hoe we de kaakchirurgen zover kunnen krijgen dat ze de patiënt niet meer het bos in sturen!

 

8c57a3ab-e9e2-4628-a474-a995c0436476